" Buku " tiada ulasan

 

 Apakah Quran menyebutkan makhluk lainnya hidup di alam semesta ?

Apakah ada ayat dalam Quran yang menyebutkan makhluk lain hidup di alam semesta ?

Jawapan:

Makhluk yang disebutkan dalam Quran diklasifikasikan menjadi empat kategori :

Golongan pertama adalah:

MALAIKAT
yang mempunyai kekuatan " kecerdasan " dan " kebijaksanaan " tetapi tidak mempunyai keinginan duniawi .

Golongan kedua adalah:

HAIWAN
yang mempunyai sifat yang berlawanan dengan malaikat . Mereka mempunyai keinginan duniawi tetapi tidak mempunyai kecerdasan dan kebijaksanaan .

Kumpulan ketiga adalah:

TANAMAN DAN MAKHLUK BERNYAWA
yang tak mempunyai hawa nafsu maupun kecerdasan dan kebijaksanaan .

Yang keempat adalah, kumpulan yang mempunyai kecerdasan , kebijaksanaan dan keinginan duniawi . Ini adalah kategori " manusia " . ( Fahrettin Razi )

Contoh Ayat tentang makhluk tersebut :

" Dan ketika Kami berfirman kepada para malaikat : Sujudlah kamu kepada Adam , mereka bersujud , semua kecuali Iblis . Dia menolak dan menyombongkan diri , dan ia termasuk golongan yang kafir . "
( Surat Al - Baqarah , 34 )


" Perumpamaan kehidupan dunia ini hanya seperti air yang Kami turunkan dari langit , lalu tumbuhlah tanaman - tanaman bumi dengan subur , diantaranya ada yang dimakan manusia dan haiwan ternakan , hingga apabila bumi telah sempurna keindahannya , dan berhias , dan pemilikya mengira bahawa mereka pasti menguasainya ( memetik hasilnya ) , datanglah azab Kami pada waktu malam hari atau siang hari lalu Kami menjadikannya seperti tanaman yang sudah disabit seolah - olah belum pernah tumbuh kemarin . Demikianlah Kami menjelaskan tanda - tanda ( kekuasaan Kami ) bagi orang yang memikirkan . " ( Surat Yunus , 24 )
" Lalu disana Kami tumbuhkan biji - bijian
Dan anggur dan sayur - sayuran
Dan pohon zaitun dan pohon kurma
Dan kebun - kebun yang rendang
Dan buah - buahan dan rumput : ( semua itu ) untuk kegunaan kamu dan untuk haiwan - haiwan ternakan " ( Surat Abasa , 27 - 32 ) .  Kaynak : http://www.soaldanjawab.com - Apakah Quran menyebutkan makhluk lainnya hidup di alam semesta ?


sila tanya soalan kepada kami
Tinggalkan komen

1435 - 1438 © © www.SoalDanJawab.com