" Nabi " tiada ulasan

 

 Apakah yang Akan Berlaku Jika Agama Tidak Pernah Ada?

Kita boleh memahami kewujudan Pencipta apabila kita melihat alam semesta. Kalau begitu, mengapa "agama" adalah suatu keperluan? Tidak mungkinkah bahawa agama adalah suatu yang mengeksploitasi orang?

Jawapan:

Oleh kerana undang-undang semula jadi itu perlu bagi susunan alam semesta; juga, agama-agama ketuhanan adalah penting untuk ketenteraman dan ketenangan kemanusiaan.

Kita memerhatikan dengan jelas di alam ini yang segala-galanya, dari atom kepada matahari, bergerak dalam undang-undang tertentu. Menurut kuasa ini, undang-undang dicipta dan digubal oleh Allah (swt), tiada kekeliruan berlaku di alam semesta. Jika tidak ada undang-undang di alam semesta, penerusan peraturannya akan tidak dapat dibayangkan.

Walaupun kita tahu bahawa perintah indah ini dikawal di alam semesta dengan menundukkan segala-galanya hidup atau bukan hidup untuk beberapa undang-undang tertentu, bagaimana kita boleh menganggap perintah dan ketenangan manusia mungkin tanpa apa-apa peraturan dan undang-undang?

Keamanan fizikal dan rohani dan perintah adalah keperluan tertentu untuk kemanusiaan. Satu agama yang suci dihantar kepada umat,beserta dengan penyediakan perintah ini, turut mengekalkan komunikasi antara hamba dan Pencipta. Dalam erti kata lain, agama adalah penting untuk perintah kehidupan kedua-dua peribadi dan sosial.

Setiap agama yang suci yang sampai kemudianya menamatkan obligasi yang sebelumnya. Dengan cara ini, kerohanian dan tamadun manusia akan menjadi lebih baik langkah demi langkah mengikut kehendak Allah (swt).

 

Keamanan fizikal dan rohani dan perintah adalah keperluan tertentu untuk umat manusia. Satu agama yang suci dihantar kepada umat manusia, bersama-sama dengan menyediakan perintah ini, turut mengekalkan komunikasi antara hamba dan Pencipta. Dalam erti kata lain, agama adalah penting untuk perintah kehidupan kedua-dua peribadi dan sosial.

Setiap agama yang suci sampai yang baru dikeluarkan obligasi yang sebelumnya. Dengan cara ini, kerohanian dan tamadun manusia baik langkah demi langkah oleh kehendak Allah.

Agama Mengekalkan Komunikasi Antara Hamba dan Allah (swt).

Seseorang dapat memahami kewujudan Pencipta apabila dia memerhati alam semesta. Walau bagaimanapun dia, dengan fikiran sendiri, tidak boleh mencari jawapan untuk soalan-soalannya seperti "Mengapa Allah (swt) mencipta manusia?", "Bagaimana mesti manusia sembah Tuhannya (swt)?", "Apa yang Pencipta (Allah(swt)) sediakan untuk kita selepas mati? "Manusia yang mahu mengiktiraf dan menyembah Penciptanya (swt) boleh mencari jawapan untuk soalan-soalan ini hanya dengan adanya kuasa agama.

Agama Mengawal Kehidupan Peribadi dan Sosial Manusia

Memandangkan Pencipta manusia dan alam semesta ini adalah Allah (swt), sudah tentu undang-undang Allah (swt) adalah penting untuk kedua-dua alam semesta dan seseorang itu. Sebagai contoh; agar peranti beroperasi dengan betul tanpa merosakkannya, arahan manual yang disediakan oleh juruteranya harus dipatuhi. Kerana yang mempunyai pengetahuan peranti untuk yang terbaik adalah orang yang menghasilkannya.

Allah (swt) menyediakan peraturan-peraturan yang diperlukan oleh manusia melalui agama-agama tuhan.

Tidak kira bagaimana sekalipun manusia tidak mahu menerima agama-agama ketuhanan, mereka masih merasa diri mereka terikat untuk menentukan undang-undang duniawi dan moral yang lain agar tidak mempunyai kehidupan yang tidak berprinsip dan tanpa undang-undang. Tetapi adakah mungkin untuk undang-undang digubal oleh orang walau yang paling bijak sekalipun untuk mengejar hukum Allah (swt) yang mencipta alam yang indah ini melalui pengetahuan yang tidak terhad dan kuasa?

Sebaliknya, sama seperti apa-apa boleh disalahgunakan, agama juga telah disalahgunakan dari semasa ke semasa. Jadi, sudah tentu terdapat beberapa agama palsu, tetapi Allah (swt) memberikan manusia kedua-dua minda dan gerak hati untuk membezakan antara yang betul dan bertamadun dengan yang salah dan mentah.  Kaynak : http://www.soaldanjawab.com - Apakah yang Akan Berlaku Jika Agama Tidak Pernah Ada?

sila tanya soalan kepada kami
Tinggalkan komen

1435 - 1438 © © www.SoalDanJawab.com