" Malaikat " tiada ulasan

 

 Mengapa Kita Tidak Dapat Melihat Malaikat-Malaikat (Malaika)?

Malaikat telah diciptakan dari bahan-bahan yang begitu lembut dan halus seperti cahaya (nur) jauh di luar keupayaan kita untuk melihat.

Jawapan:

Dengan tidak dapat melihat malaikat, manusia tidak dapat melihat roh mereka sendiri dan fikiran mereka juga, tetapi mereka tidak merasa ragu-ragu tentang kewujudan minda sendiri dan jiwa mereka.

Penglihatan kita mampu melihat kewujudan yang zahir, lantas sangat terhad. Tetapi mereka wujud bukan sahaja terhad kepada apa yang kita dapat lihat. Orang yang mempunyai idea-idea materialis menganggap bahawa alam kewujudan hanya terdiri daripada bahan-bahan. Tetapi rangkap itu; yang paling rendah, paling lemah dan tahap  yang paling tidak berasas adalah kewujudan bahan atau sesuatu perkara. Lantas, pada bila-bila masa saja ia ditakdirkan kepada kerosakan, untuk dibubarkan,berubah dan binasa. Hanya jika jiwa dan kehidupan masuk ke dalam perkara itu (bahan), ia memperoleh nilai dan meningkatkan tahap kewujudannya.

Sebagai contoh, "sangat intipati" manusia bukan pada badannya tetapi jiwa. Kerana tanpa jiwa; badan bukan sahaja tidak dapat melihat walaupun mempunyai mata, malah juga tidak boleh mendengar walaupun mempunyai telinga dan lidahnya tidak boleh bercakap sama sekali..

Malaikat, juga, adalah kewujudan yang mempunyai jiwa, tetapi secara berbeza bukan pada badan-badan. Dengan jiwa mereka, mereka suka, berfikir, memuja dan dan bertasbih pada Allah (swt). Tubuh mereka bukan daripada bahagian yang tidak dapat terbang, tinggal di bawah laut, berlari sepantas rusa di kawasan itu, tidak seperti manusia. Mereka mempunyai badan-badan yang indah yang boleh menembusi ke dalam apa-apa kerana cahaya (nur).

Semakin banyak cahaya (nur) dan kewujudan yang sangat kecil seperti cahaya dapat diringankan, lebih banyak mereka dengan mudah boleh menembusi ke dalam perkara-perkara tersembunyi dan halus. X-Ray, neutrino, gelegar (sinaran) adalah beberapa contoh bagi kebenaran ini.

Dengan itu, seperti para malaikat dicipta dari bahan-bahan halus seperti cahaya, bunyi, perkataan, wangian yang halus seperti nur, penglihatan kita adalah, bagaimanapun, tidak cukup kuat untuk melihat mereka.  Kaynak : http://www.soaldanjawab.com - Mengapa Kita Tidak Dapat Melihat Malaikat-Malaikat (Malaika)?

sila tanya soalan kepada kami
Tinggalkan komen

1435 - 1438 © © www.SoalDanJawab.com