" Allah (swt) " tiada ulasan

 

 Bagaimana Allah Maha Mengetahui?

Bagaimana Allah Maha Mengetahui segala-galanya?

Jawapan:

Allah SWT bersifat Al’Alim iaitu Yang Maha Mengetahui (Memiliki Ilmu). Bermaksud; pengetahuan Allah amat nyata dan terang meliputi tiap-tiap sesuatu sama ada yang Maujud (ada) atau yang Ma'adum (tiada). Hakikatnya ialah satu sifat yang tetap ada (thabit) qadim lagi azali berdiri pada zat Allah Ta'ala.

Firman Allah SWT di dalam Al-Quran:
Allah mengetahui sedangkan manusia tidak mengetahui tentang apa yang sesungguhnya baik atau buruk bagi manusia (Qs Al-Baqarah, 2:216). Pengetahuan semua makhluk bersumber dari pengetahuan-Nya, “Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki-Nya” (Qs Al-Baqarah; 2:255).

Allah Ta'ala Maha Mengetahui akan segala sesuatu sama ada perkara itu yang tersembunyi atau rahsia dan yang terang dan nyata. Allah mengetahui isihati, fikiran dan perasaan yang tidak terzahir oleh tindakan atau tersembunyi di dalam hati kita (Qs Al-An’aam, 6:3 & Qs An-Nahl, 16:19). Allah Maha Mengetahui yang ghaib dan yang nyata,Yang Maha Agung lagi Maha Tinggi. Sama saja bagi Allah siapa di antara kamu yang merahsiakan ucapannya dan siapa yang berterus terang dengan ucapan itu, dan siapa yang bersembunyi di malam hari dan yang berjalan di siang hari (Qs Ar- Ra'd, 13:9-10).

Pengetahuan-Nya meliputi apa yang di langit dan di bumi (Qs Al-Hajj, 22:70). Ilmu Allah amat luas dan meliputi segala-galanya mahu pun yang kecil dan yang besar,, yang pertama dan yang terakhir (Qs Luqman, 31:27). Bahkan, Dia mengetahui (pandangan) mata yang khianat dan apa yang disembunyikan oleh hati, jangankan rahsia, yang “lebih tersembunyi dari rahsia”, yakni hal-hal yang telah dilupakan oleh manusia dan yang berada di bawah sedarnyapun diketahui oleh Allah SWT (Qs Al-Mu’min, 40:19).

Apapun yang terjadi, telah diketahui-Nya sebelum terjadi, “Tiada suatu bencanapun yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab (Luh Mahfuzh) sebelum Kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah.” (Qs. Al-Hadid; 57:22).

Allah mengajar manusia dengan kalam tentang apa yang tidak diketahuinya (Qs Al-‘Alaq, 96:4-5).

Alam semesta adalah wujud “pengetahuan abadi".

Kesempurnaan dalam system dan dan kejadian alam semesta adalah pembuktian pengetahuan Yang Maha Agung dan Maha Sempurna. Dia yang telah menciptakan seluruh alam semesta dalam kesempurnaan dan sudah pasti adalah pemilik "abadi" yang memiliki pengetahuan yang mengelilingi setiap zarah dan jisim di alam ini. Jika tidak, tanpa "pengetahuan abadi dan sempurna" amatlah mustahil dapat menjadikan sesuatu dengan lengkap dan sempurna dengan peraturan yang sedemikian hebat.

Allah mengetahui segala sesuatu dengan "pengetahuan-Nya yang kekal". Dengan pra-pengetahuanNya yang kekal, Allah mengetahui segala sesuatu kejadian dan setiap tindakan sebelum kewujudan dan kejadian itu terjadi . Allah memiliki pengetahuan pra-abadi tentang keputusan yang mana yang terhubung dengan alasan yang mana, dan akan menguji manusia atas apa akibat apa yang akan mereka dapatkan. Kesimpulannya, Dia Maha Mengetahui hal-hal dan tindakan dengan pra-pengetahuanNya yang kekal dan menunjukkan dzat yang mengetahui segala sesuatu, ilmunya meliputi yg nampak dan tidak nampak, samar dan jelas dan meliputi segala hal yang diperbuat seluruh makhluknya.

Pengetahuan Ilahi meliputi segala sesuatu seperti cahaya matahari yang menyinar ke seluruh alam.

Allah SWT Maha Mengetahui segala sesuatu, tetapi bagaimana? Tentunya , tidak mungkin bagi fikiran manusia yang memiliki pengetahuan yang sangat terhad untuk memahami pengetahuan Ilahi yang meliputi setiap tempat, segala sesuatu dan waktu sekaligus. Pengetahuan manusia adalah terbatas, iaitu mereka mengetahui perkara yang berlaku di sekeliling mereka saja.
Manusia hanya mengetahui perkara yang nyata saja serta tidak mampu menjangkau perkara yang ghaib seperti alam barzakh. Namun, "matahari" dapat dijadikan contoh untuk memahami dengan lebih baik. Kita melihat bahawa ketika matahari bersinar di lautan, sungai dan kolam kecil, pada masa yang sama memantul pada setitik air dalam gelas kita, pada anakmata kita , pada serpihan kecil kaca, menyinari makhluk dan turut memasuki sudut-sudut tersembunyi dan seterusnya. Dimana, cahaya matahari dapat mengelilingi banyak daerah dan benda yang tak terhitung jumlahnya sekaligus .

Sekiranya contoh di atas dapat difahami dengan mudah, maka adalah tidak sukar bagi pengetahuan Ilahi untuk meliputi dan mengelilingi semuanya .

Pengetahuan Ilahi umpama cermin di kedudukan yang tinggi.

Untuk memahami bagaimana pengetahuan Allah meliputi segala sesuatu, kita perlu memahami apa itu "konsep pra-keabadian".

"Konsep pra-keabadian" adalah sifat penting dari pengetahuan Ilahi . Pra-keabadian merangkumi tentang masa silam, masa kini dan masa hadapan sekaligus melihat mereka dari atas seperti cermin.

Berikut adalah contoh untuk merungkaikan persoalan di atas:
"Misal kata ada cermin di tangan anda dan di sebelah kanan adalah masa silam manakala sebelah kiri adalah masa hadapan. Dan, cermin hanya memantulkan apa yang ada didepannya. Dengan satu gerakan ia memegang kedua sisi , tetapi tidak boleh menahan semua itu . Walaubagaimana rendahnya cermin dipegang, semakin sedikit yang akan muncul di dalamnya. Dan, semakin tinggi, kawasan yang terliputi akan semakin luas , sehingga boleh memegang kedua sisi secara keseluruhan dan berterusan. Apapun yang terjadi di kawasan yang terpantul dalam cermin dalam posisi ini tidak boleh mendahului atau mengikuti satu sama lain, agar sesuai dengannya atau menentang satu sama lain .

Serupa dengan contoh di atas, terdapat Hadith yang mengatakan, pengetahuan pra-kekal “di sebuah stesen tinggi yang tinggi dari sudut pandangnya meliputi segala sesuatu yang telah dan yang akan dari pra-keabadian sampai pasca-keabadian. Kita dan penalaran kita tidak bisa di luar itu sehingga kita menjadi seperti cermin ke masa lalu".  Kaynak : http://www.soaldanjawab.com - Bagaimana Allah Maha Mengetahui?

sila tanya soalan kepada kami
Tinggalkan komen

1435 - 1438 © © www.SoalDanJawab.com